Brief aan mijn vrienden

Brief aan mijn vrienden
31-12-2023 13:27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brief aan mijn Vrienden. Een vrolijk verhaal van verzet en Herstel komt woensdag 3 januari uit tijdens een feestelijke presentatie op mijn 70e verjaardag. Hieronder alvast de inleiding,

een voorpublicatie:

 

Amsterdam 3 januari 2024

 

Vrienden,

Wat een voorrecht om het hier met jullie over vriendschap te kunnen hebben. In deze heerlijke stad, mijn geboortegrond sinds enige generaties. Waar ik mijn hele leven woonde, werkte en actie voerde. Vriendschappen sloot, relaties aanging. Kinderen hielp grootbrengen. En uiteindelijk op feestelijke wijze mijn pensioen haalde. Sommigen van jullie weten dat ik in deze zelfde stad in de jaren ’80 en ’90 een flinke strijd leverde. Een geharnaste strijd als journalist/activist in het hart van de medische psychiatrie. Die strijd heb ik bijna moeten bekopen met een krankzinnigheidsverklaring. Ik ben aldus een ontsnapte gek, ha ha.

Later tekende ik als ‘chroniqeur van de patiëntenbeweging in de psychiatrie’, zoals ik wel word genoemd, vele van dit soort geuzenverhalen op. Vanaf 2002 onderzocht ik hoe de oorspronkelijke gekkenbeweging vanaf de jaren ‘80 politieke invloed verwierf. Daar kwam rond het millenium de herstelbeweging in de zorg uit voort. En daarmee kantelt nu het paradigma in de psychiatrie: het meest denigrerende, invaliderende ziektedenken lijkt passé. Mijn bijdrage aan deze positieve ontwikkeling wil ik graag nog eens voor jullie opschrijven. In ‘gesprek’ met mijn dierbaren, kan ik tenminste een poging doen deze, toch ook wel pijnlijke gebeurtenissen, op een rijtje te zetten. En ik hoop natuurlijk dat jullie dit willen lezen. En mij vrolijk blijven tegenspreken waar het moet, het wezen van vriendschap. Toch?

(...)

 

 

 

Het essay is in een handgemaakte oplage van 140 exemplaren - zo lang de voorraad strekt, voor € 22,50 te bestellen door een mailtje met adres te sturen naar info@schrijfwerklauriergracht.nl. Daarna is het boekje nog in een beperkte, genummerde editie, digitaal te koop.

                                                                                        

                                                                        achterpagina