Vondelpark klimaatbestendig

Foto: Jaco van der Beek
Foto: Jaco van der Beek
25-06-2023 09:09

 

 

Mijn camera begaf het, juist in de week dat ik dit blogbericht over de opgebroken rozentuin in het Vondelpark wilde schrijven. En toen gebeurde er een klein wonder. Ik kwam een uitstekende fotograaf tegen in de vorm van een jonge stratenmaker. Burgerjournalistiek van de straat dus, in optima forma.

 

De stratenmaker/fotograaf werkt voor een aannemer in opdracht van de gemeente. Samen met zijn veelgeprezen maat (zie foto) maakt hij de Rozentuin klimaatbestendig. ‘Zal ik die foto even maken,’ bood hij ruimhartig aan en typte - met stevige door het werk verweerde vingers – razendsnel en handig de benodigde gegevens in een grote smartfoon. En de foto’s mochten er zijn!

 

Het hele Vondelpark bereidt zich voor op de klimaatcrisis: tropische regenbuien op Hollandse grond, met navenante temperaturen. Om van de zuidwesterstormen en toegenomen noorderwinden nog niet te spreken, maar dat zullen we zeker gaan merken. In het park hebben ze de zwakste bomen al omgehaald.

 

Stratenmaker Jaco van der Beek en zijn collega verhogen nu de grond onder de rozenperken om het regenwater beter op te vangen en leggen meteen de tegelpaden weer netjes aan. Zelfs een langgekoesterde wens van Hans de Bruin, voorman van de vrijwilligers, komt uit: de aanleg van een vaste pomp waarmee hij in droge tijden eigenhandig de rozenperken kan besproeien met water uit de vijver.

 

Oud-vakboekhandelaar De Bruin toont zich eveneens blij met de nog aan te leggen toegangshekjes waardoor die irritante fietsers op de honingraatpaadjes worden geweerd. ‘Eindelijk’, verzucht deze trouwe Vondelparkvrijwilliger, die samen met een groep van ongeveer twintig vrijwilligers de perken heeft opgeknapt en onderhoudt. Naast zijn andere werk voor sponsoring van de vele bijzondere bankjes door het hele park. Lees hiervoor verder: https://vondelpark.com/

 

Ook wij, omwonenden van het Vondelpark juichen dit alles toe. De vereniging Vrienden van het Vondelpark kan trouwens altijd leden gebruiken, zie: Vrienden van het Vondelpark

Meewerkende handen in de Rozentuin zijn ook nog steeds welkom. Daarom hier nogmaals het verhaal over de vrijwilligers achter het bloeiende Rosarium, dat 10 augustus 2018 verscheen in de Amsterdamse straatkrant Z!

Verhaal rozentuin