Racisme bespreken

Kerwin Duinmeijer
Kerwin Duinmeijer
30-05-2016 09:41

De discussie over racisme lijkt sommige mensen te overvallen. Echter, de eerste anti-racisme-acties vonden al in 1978 plaats. Ik schreef daarover toen een verhaal voor dagblad Trouw.

 

In Amsterdam protesteerde de groep 'Jongeren tegen racisme' tegen het selectieve toelatingsbeleid in het uitgaansleven, waar donkere mensen op kleur en uiterlijk de toegang tot discotheken werd geweigerd. Tot op heden vinden hiertegen demonstraties plaats, vooral sinds de dood van Kerwin Duinmeijer in 1983, die door een 'skinhead' werd vermoord.

Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Kerwin_Duinmeijer

 

Voor de Canon Sociaal Werk beschrijf ik nu de geschiedenis van de Cliëntenbeweging in de Geestelijke gezondheidszorg. Daar ontstaan begin jaren '80 van de vorige eeuw de eerste kritische geluiden over 'de dominantie van het witte denken'. 'In de Vrouwenhulpverlening zag je zwarte en migrantenvrouwen al opkomen voor hun eigen agenda,' zegt onderzoekster Rianne Wesenbeek. Zij bracht als coördinator Etnopsychiatrie van het toenmalige 'Santpoort' in 1986 het eerste rapport uit over etnische groeperingen binnen het psychiatrisch ziekenhuis. Surinaamse en Antilliaanse mannen bleken vier keer zo vaak in de isoleercel te belanden!

 

In de cliëntenbeweging blijft dit onderwerp tot eind jaren negentig onbesproken. 'Onze eigen club was witter dan wit', vertelt medisch antropoloog Huub Beijers over het Basisberaad Rijnmond, een cliëntenorganisatie waarvan hij in de jaren '80 manager werd. 'Vanaf 1998 zijn we ons ook op migrantenpopulaties gaan richten. De meest kwetsbaren waren de KaapVerdianen, daarvoor richtten we Apoio op.'

 

Zijn collega Tjeng Hwa Tjoa van het Amsterdams Patiënten Consumenten Platform (APCP) organiseerde in 1999 de conferentie ' Een gezonde kleur. Op weg naar een multucultureel patiëntenperspectief. De enige officieel bekende ggz-familieorganisatie voor en door migranten is de Stichting Sriebie Wiekie (Slapend wakker). Oprichtster Gina Braafheid begon bij oudervereniging Ypsilon en startte Sriebie Wiekie in 2006.

 

Bij het steunpunt GGZ Utrecht bestaat een herstelgroep voor mensen van allochtone herkomst. Een andere zelforganisatie is de Stichting Onze Hoop voor migranten met een meervoudige handicap. Het kenniscentrum voor interculturalisatie in de zorg, Mikado, is inmiddels opgeheven.

 

Wie meer wil weten is welkom op de presentatie van de Canon cliëntenbeweging, 22 juni in de Tolhuistuin. Zie ook: 

 

http://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/details.php?canon_id=526

reacties  0 reacties reageren