Prijsuitreiking Daklozenvakbond. Foto: Sander Heezen
Prijsuitreiking Daklozenvakbond. Foto: Sander Heezen

Z!

Van 2010 tot 2020 schreef Petra Hunsche voor

Z! de Amsterdamse straatkrant. 

 

Eerst een serie over de daklozenopvang in Amsterdam (zie: https://goo.gl/qBuelo), later een serie portretten 'EigenWijs'. In 2012 trad zij toe tot de redactie en zette met Hans van Dalfsen en Jeroen de Rooij de social media-redactie op poten (Agaath van de Straat). In mei 2020 ging zij als journalist met pensioen.

 

Zie ook: https://www.facebook.com/groups/ZDeAmsterdamseDaklozenkrant/

EigenWijsheid

Lees hier een portret uit Z! De Amsterdamse straatkrant: uit de serie portretten van (ex) daklozen met veel EigenWijsheid in onze hartverwarmende hoofdstad...

 

Zie pijl hierbeneden:

youssef0001.pdf
Edvard Munch: Melancholie, 1893
Edvard Munch: Melancholie, 1893

PSYCHIATRIE EN FILOSOFIE 

 

Lezing voor het symposium Stichting Psychiatrie en Filosofie 12 april 2012

Ervaringsdeskundigheid: een veranderend perspectief

 

Eerste alinea's lezing  

In de geschiedenis van de patiëntenbeweging in de psychiatrie spelen solidaire hulpverleners een belangrijke rol. Zo vergelijkt de Leidse psychiater Jef Teuns bij de aftrap van de cliëntenbeweging in 1972 het ouderwetse inrichtingssysteem met een concentratiekamp. Die eerste felle jaren van de gekkenbeweging kwamen de misstanden in de psychiatrie goed aan het licht. En psychiatrische patiënten begonnen voor het eerst, met honderden tegelijk, hun mond open te doen.

 

In die atmosfeer nam een tumulteuze ledenvergadering van de kersverse Cliëntenbond in 1974 het besluit dat voortaan alleen patiënten en ex-patiënten lid mochten worden. Sleutelbegrippen waren: het ontwikkelen van zelfbewustzijn, onderlinge solidariteit en wederzijdse steun.' Die eigen identiteit van patiënten en het uitwisselen hierover leverde de eerste ervaringskennis op, al werd dat toen nog niet zo benoemd. Tegelijk werden goedwillende familieleden, hulpverleners en andere betrokkenen radicaal buitengesloten. Het leidde tot een verwijdering die tot ver in de jaren tachtig zou duren. (...)

 

Neem voor de rest van de lezing, of andere lezingen contact op via: https://schrijfwerklauriergracht.nl/home/5

 

Cover van het boek
Cover van het boek

GROENE ECONOMIE

Een leuke en snelle klus tussendoor: eindredactie van de kennis- en innovatieagenda voor de biobased economy (2011).

 

De meest optimistische (en zeker ook realistische) toekomstvisie voor de Nederlandse- en wereldeconomie. Auteurs Paul Reinshagen en Diederik van der Hoeven schreven het rapport. Zie voor het laatste nieuws hun website:

 

https://www.biobasedpress.eu/nl

ALFABETISERING

'En dan gebeuren er wonderen' (2010)

Boekje in opdracht van Pantar Amsterdam over aanpak analfabetisme op de werkvloer, gepresenteerd in de Week van de Alfabetisering, Amsterdam, september 2010.

 

Lezen? Klik op de pijl:

alfabetisering_def_2.pdf

 

WOORDEN VOOR VERANDERING

Eigen kracht, gelijkwaardigheid en herstel. Wat betekenen deze woorden precies? 

 

Ggz-instelling Rivierduinen maakte voor 2012 samen met  Schrijf- en advieswerk Lauriergracht een mooie en leerzame bureaukalender over Herstel. 

 

Zie onderstaande pijl voor de link:

kalendervb.jpg

OOK HULPVERLENERS

Ook hulpverleners raken soms goed in de war en komen er met wat hulp weer bovenop.

 

Het gebeurt vaker dan we denken, zie bijgaand verhaal onder de pijl:

kalendervb2.jpg

ERVARINGSWIJZER.NL

Eind 2012 gaf Petra Hunsche de Utrechtse webredactie van Ervaringswijzer een paar middagen schrijfles. Dit is internet op zijn best. 

 

Op de site staat veel te lezen over psychisch leed en de omgang daarmee. Er staan ongelofelijk veel handige tips en weetjes in vier rubrieken gerangschikt: 'hulp, werken, wonen en vrije tijd'. Merendeels ervaringsdeskundige redacteuren schrijven hiervoor 'recensies', je kunt het zo gek niet bedenken waarover. De columns zijn vaak van grote kwaliteit.

Zie vooral: www.ervaringswijzer.nl

 

De Utrechtse redactie van deze site is ondergebracht bij het Steunpunt GGZ Utrecht. Zie ook: https://www.ggzutrecht.nl/over-ons

 

Voorbeeld verhaal Boswijzer
Voorbeeld verhaal Boswijzer

Boswijzer

 

 

De eerste anderhalf jaar maakten wij Boswijzer, het in 2004 nieuw opgezette programmablad van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). Totdat Petra Hunsche werd weggeroepen voor het schrijven van haar boek De Strijdbare patiënt.

Zie voor de Boswijzer het voorbeeld hiernaast en lees door op de link hieronder te klikken: 

websitebos.jpg
page loading