extra

                                         PAGINA'S ONDER CONSTRUCTIE

Migrantenkinderen

 'Je bent een buitenlander; je moet het beter kunnen dan een Nederlander', is de titel van een tweedelig verhaal over migrantenkinderen die in 1986 succesvol afstudeerden aan een middelbare technische school in Amsterdam Oost.

 

Voor deze verhalen maakte Petra Hunsche meerdere diepgaande interviews met twee koppels van Marokkaanse en Turkse achtergrond, twee jongens en twee meisjes.

Klik voor voor het onthullende verhaal van de twee meisjes alvast op onderstaande link. Met excuus voor de slechte scan, hopelijk later nog eens een betere. Die van de jongens hieronder is beter leesbaar.

 

stdsb860001.pdf

 En voor de jongens hier:

 

stadsblad19860001.pdf

Vreemde carrières

laatste deel nrc-serie/1995
laatste deel nrc-serie/1995

 

  

Een serie doodserieuse en toch humoristische verhalen

(NRC 1995) over psychiatrische patiënten die

daarnaast carrière maken (het goed verborgen merendeel).

     

Lees deze aflevering van de NRC-serie met een klik op de link hieronder:

websitenrc.jpg
Voorbeeld verhaal Boswijzer
Voorbeeld verhaal Boswijzer

Boswijzer

 

 

De eerste anderhalf jaar maakten wij Boswijzer, het in 2004 nieuw opgezette programmablad van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). Totdat Petra Hunsche werd weggeroepen voor het schrijven van haar boek De Strijdbare patiënt.

Zie voor de Boswijzer het voorbeeld hiernaast en lees door op de link hieronder te klikken: 

websitebos.jpg

Kronkel

 

Kronkel ontstond uit een 'verlangen naar gekkigheid'. 

''De eerste twee jaar hielden we kantoor bij de tegenwoordige uitgeverij Tobi Vroegh. Kronkel liep na mijn vertrek nog jarenlang goed, werd door heel Amsterdam verspreid in de instellingen, maar ging in 2008 ten onder in de subsidiestrijd rond de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO),'' aldus Petra Hunsche.

 

Bijgaand en onder (via de pdf) ook vergroot leesbaar de bovenkant van nummer 2 van dit in alle opzichten kleurrijke maandblad.

websitekronkel.jpg

 

De boekenrubriek Gesignaleerd op deze website sneuvelde door tijdgebrek.

 Lees hieronder de laatste signalementen uit 2013. Wie weet kan hier in de toekomst een stagiar aan het werk...

Eus en andere helden

 

 

 

De herdruk van Eus, een schelmenroman van Özcan Akyol die onlangs zijn 1e verjaardag beleefde, valt midden in de anti-racisme-strijd die rond Sinterklaas steeds weer oplaait. Eus is een geweldig boek. Omdat het voorbijgaat aan álle moraal die je je maar kunt indenken. Het boek sleept je mee in verwondering en kan alleen maar bewondering oproepen. Het stikt op bol.com dan ook van de reviews (21).

 

Al die nieuwe schrijvers, ook Mano Bouzamour bijvoorbeeld, krijgen de agressie van de hele samenleving over zich heen. Voor hun eigen milieu zijn het verraders en vanuit het establishment worden ze weliswaar bejubeld, maar niet altijd voor vol aangezien. De Nederlandse arrogantie kent geen grenzen. Hoe racistisch Nederland is, laat de onsmakelijke discussie rond Sinterklaas zien. En durf je hoofd dan maar eens boven het maaiveld uit te steken.

Ook migrantenmilieus zitten vol arrogantie en agressie. Jonge schrijvers als Özcan Akyol en Mano Bouzamour krijgen dat voluit op hun dak. Ze vertelden er vrijdag over in Pauw en Witteman. Kijk naar de helden van deze tijd: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1377993

Wijsheid in emotie

 

 

 

'In de westerse psychologie is vaak weinig te vinden over omgaan met levensangst, kortzichtigheid en hardvochtigheid, laat staan over hoe ons daarvan te bevrijden', schrijft Han de Wit in het voorwoord van 'Je gezonde kern' (2011), een bundel lezingen voor therapeuten, psychiaters en psychologen van zijn eerste leermeester, de vermaarde Shambhala-boeddhistische leraar Chögyam Trungpa.

 

Zojuist is het nieuwste boek van dr. Han F. De Wit zelf verschenen: 'Wijsheid in emotie' (2013). Emoties zijn de energie van onze geest, zegt de schrijver. 'Die energie wordt gedreven door ons verlangen naar geluk, het verlangen iets van ons leven te maken.' Het boek gaat over de vijf belangrijkste boeddha's uit het vajrayana-boeddhisme en hoe je met hun hulp negatieve emoties kunt transformeren tot wijsheid. 'Al zijn ze nog zo destructief en pijnlijk, ook dan ligt er wijsheid in emoties verborgen'.

 

Het Shambhala-boeddhisme gaat er vanuit dat mensen in zichzelf gezond zijn en dat deze fundamentele gezondheid altijd beschikbaar is voor wie dat wil, zelfs al lig je op sterven... De methoden daarvoor worden hier ruimhartig aangereikt. Beide boeken bevatten een schat aan kennis over de menselijke geest. Je zou ze elke hulpverlener en cliënt van de geestelijke gezondheidszorg aanraden.

 

Han F. de Wit, Wijsheid in emotie. Over de mandala van de vijf boeddha's. Utrecht, 2013

Chögyam Trungpa, Je gezonde kern. Een boeddhistische benadering van psychologie. Utrecht, heruitgave 2011

Meer informatie en bestellen via: http://www.uitgeverijtenhave.nl/

Stern

 

 

 

 

Het huwelijk van Hugo Stern is vastgelopen, evenals zijn werk waar hij met vervroegd pensioen moet. Als ook zijn enige – geadopteerde – zoon zich van hem afkeert, belandt hij in een psychisch vacuüm waar niets of niemand meer in- of uitkomt. Thomas Heerma van Voss beschrijft in zijn nieuwste boek 'Stern' de beklemmende binnenwereld van een man op middelbare leeftijd. Hij doet dit zo echt en meeslepend dat ik aan het boek gekluisterd zat.

 

Evenals zijn debuut 'De Allestafel' is ook 'Stern' briljant geschreven fictie. Merkwaardige gedachtengangen en psychische kronkels worden door de subtiele, ook wel humoristische beschrijvingen in het verhaal heel geloofwaardig. En zo ontstaan beelden van personages die je ondanks jezelf meent te begrijpen. Door de wonderlijke loop die het verhaal vervolgens neemt blijf je als lezer(es) achter met een gevoel van onbehagen. Niets is in deze verhalen vanzelfsprekend en dat maakt ze mooi. Omdat het een uiterst kwetsbare realiteit zichtbaar maakt.

De broers Thomas en Daan Heerma van Voss ('De vergeting') publiceren de laatste jaren volop. Van hun vader, Arend Jan Heerma van Voss, verscheen vorig jaar het boek 'Dokie' zie onderop deze pagina. Van Dokie verschijnt binnenkort een tweede – goedkope – druk bij Uitgeverij Van Oorschot.

 

Thomas Heerma van Voss, Stern. Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam, 2013

page loading