boeken

De strijdbare patiënt (2008)

Vormgeving: Anton Spruit
Vormgeving: Anton Spruit

 

 

 

Geschiedenis van de Nederlandse cliëntenbeweging, ook wel 'gekkenbeweging', of 'tegenbeweging in de psychiatrie' genoemd. De huidige herstelbeweging maakt hier onderdeel van uit. 

 

In 1972 begon deze sociale beweging, gesteund door een sprankelende tijdgeest, met haar acties tegen de gevestigde orde van de medische psychiatrie. Van de achterflap:

 

Dertien portretten getuigen, op een aangrijpende en persoonlijke manier, van de geschiedenis van wat heet: de cliëntenbeweging. De geportretteerde sleutelfiguren staan met hun interessante levensverhalen model voor de kracht om wanhoop en machteloosheid te overwinnen. Dankzij de gevoerde strijd ontstond rond het jaar 2000 een progressief Nederlands (polder)model van cliëntenparticipatie, dat ook in het buitenland grote belangstelling geniet.

 

Een pdf van het boek is voor tien euro (voor onderzoekers en minima gratis) te verkrijgen door een mailtje met 'Strijdbare patiënt' te sturen naar: info@schrijfwerklauriergracht.nl

 

Of bestel het mooie en hard gekafte boek via: http://bit.ly/Z0k5Zw en lees de kleurrijke portretten met saillante details vanaf papier. Een samenvatting van het boek, staat via de inleidingen hieronder, klik daarvoor op de pijl:

studiemap__de_strijdbare_patient__6_hfd.pdf

Canon Cliëntenbeweging (2016)

Onder redactie van Jos van der Lans
Onder redactie van Jos van der Lans

 

 

De Canon Cliëntenbeweging GGz werd op 22 juni 2016 in aanwezigheid van de 94-jarige oud-activiste Corrie van Eijk-Osterholt gepresenteerd in de Tolhuistuin in Amsterdam.

 

Met dit digitale boekwerk is de geschiedenis van de patiëntenbeweging in de psychiatrie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Zie verder:

http://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/details.php?cps=3&canon_id=383

 

Naslagwerk (2017)

Het boek is bedoeld als een werkboek, ook wel naslagwerk, voor een bewezen goede praktijk van herstelondersteunde zorg.
Het boek is bedoeld als een werkboek, ook wel naslagwerk, voor een bewezen goede praktijk van herstelondersteunde zorg.

 

 

 

 

 

 

 

Samen werken aan Herstel bevat een gedetailleerd verslag van de eerste Nederlandse herstelpraktijk binnen de Utrechtse instelling Lister.

 

 

 

In opdracht van Wilma Boevink/Lister deed Petra Hunsche de redactie voor een herziene en uitgebreide druk waarmee het verslag uit 2002 werd geactualiseerd en breed toegankelijk gemaakt.Op het laatst werden drie nieuwe hoofstukken toegevoegd over de weg naar herstelondersteunende zorg die Lister de afgelopen 15 jaar, van 2002 tot 2017, met vallen en opstaan heeft afgelegd.

 

Het boek is voor € 5, verkrijgbaar bij Lister: https://www.lister.nl/locatie/lister-centraal-bureau/#directcontact

 

 

Zinvol & vol zin (2013)

 

 

 

 

 

Een bundel portretreportages over de Amsterdamse daklozenopvang door Petra Hunsche, met fotografie van Sander Heezen. Vormgeving Robert Swart.

 

Het boek is te bestellen via de boekhandel,

ISBN 978-90-78761-35-8

Of via: http://www.z-krant.nl/z-shop/

  

 

Klik op de link om alvast een spannend hoofdstuk uit de rafelranden van Amsterdam te lezen:

mobielteam.pdf

Verhalen van Herstel (2006)

 

 

 

 

  

Verhalen van herstel beschrijft de werkwijze die het HEE-team ontwikkelde, de afdeling Herstel van het Trimbos-intituut. De oprichtster daarvan, onderzoekster Wilma Boevink, vroeg Petra Hunsche als ghostwriter om dit boek te schrijven als een eenvoudige en toegankelijke handleiding voor het werken met herstelgroepen.

 

Het boek is vertaald in Engels en Duits, meer informatie hierover:

 

http://www.trimbos.nl/

 

 

Geschreven portretten

Redactiecommissie De strijdbare patiënt, vlnr: AJ Heerma van Voss, Gemma Blok, Petra Hunsche, Joost Vijselaar, Michaja Langelaan. foto: M. Kaarsgaren
Redactiecommissie De strijdbare patiënt, vlnr: AJ Heerma van Voss, Gemma Blok, Petra Hunsche, Joost Vijselaar, Michaja Langelaan. foto: M. Kaarsgaren

Werkend op de grenzen van literatuur en journalistiek 'schilderde' Petra Hunsche voor kranten en tijdschriften vele series geschreven portretten rond een bepaald thema. Enkele portretten uit het boek De Strijdbare patiënt (2008) staan hierboven voor studie-doeleinden on-line.

 

"Petra's literaire schrijfstijl gaf glans aan de journalistieke toon van het Amsterdams Stadsblad. Het was zeer inspirerend om met haar samen te werken'', aldus een collega op Linked in, zie:

https://www.linkedin.com/in/schrijfwerkplaatslauriergracht

 

De laatste tijd schrijf zij regelmatig voor Z! de Amsterdamse daklozenkrant, klik voor een voorbeeld op onderstaande link, het pijltje: 

youssef0001_2.pdf
Boekie Woekie, 2005
Boekie Woekie, 2005

 

Vliegnieuws

 

Tsjilpende mussen

mijn hart springt op onder het dak

klap vleugeltjes, klap !

 

 

Scherp Dons verscheen, samen met het verhalenbundeltje Een umlaut op de psyche, als een tussendoortje in de schuifdeuren, bij Boekie Woekie Amsterdam (2005). De boekjes zijn uitverkocht, naar verwachting komt er een 2e uitgebreide en herziene druk. 

 

 

Meer poëzie:

www.boekiewoekie.com    

 

 

75 jaar Het Die (2009)

 

Jubileumboek(je) met geschiedenis van deze bijzondere zeilvereniging in Waterland.

 

 

Klik op onderstaande link:

boekjedie.pdf