Brief aan mijn vrienden (2024)

Brief aan mijn vrienden (2024)

 

 

 

In januari 2024 verscheen het essay

'Brief aan mijn vrienden' in een oplage van

140 handgemaakte exemplaren. Een citaat

uit de inleiding:

 

 

Vrienden,

 

Wat een voorrecht om het hier met jullie over vriendschap te kunnen hebben. In deze heerlijke stad, mijn geboortegrond sinds enige generaties. Waar ik mijn hele leven woonde, werkte en actie voerde. Vriendschappen sloot, relaties aanging. Kinderen hielp grootbrengen. En uiteindelijk op feestelijke wijze mijn pensioen haalde. Sommigen van jullie weten dat ik in deze zelfde stad in de jaren ’80 en ’90 een flinke strijd leverde. Een geharnaste strijd als journalist/activist in het hart van de medische psychiatrie. Die strijd heb ik bijna moeten bekopen met een krankzinnigheidsverklaring. Ik ben aldus een ontsnapte gek, ha ha. Later tekende ik als ‘chroniqeur van de patiëntenbeweging in de psychiatrie’, zoals ik wel word genoemd, vele van dit soort geuzenverhalen op. (...)

Lees verder: blogarchief

 

Het boekje kost 22.50 euro plus verzendkosten. Stuur je adres naar info@schrijfwerklauriergracht.nl en de betaalinstructie volgt. Indien gewenst ook gesigneerd.

   

                                                                        

Herstel in beweging (2022)

Vormgeving Vrmgn in Utrecht
Vormgeving Vrmgn in Utrecht

‘De psychoses, stemmen en beelden waren overlevingsstrategieën,’ beschrijft Irene van de Giessen. Zij is eigenaar van het succesvolle Zeeuwse bedrijf Hersteltalent. Ooit ging zij uit eigen ervaring aan de slag met

peer support. ‘Met lichaamswerk in de natuur. Buiten word je beter. Niet in een inrichting.’

 

Zij is een van de pioniers die in dit boek aan het woord komen over wat tegenwoordig de Herstelbeweging heet, met ontelbare initiatieven, deelnemers en voortrekkers van 2000 tot 2020. Acht woordvoerders en twaalf denkers beschrijven de fundamentele omslag van ziekte- naar hersteldenken in de ggz. De verbindende krachten van de afgelopen jaren, de vooruitgang, maar ook de knelpunten.

 

Zoals de standaardfinanciering die leidde tot veel onnodige dwangbehandeling en overmatig medicijngebruik. Sinds 2002 veroveren ervaringsdeskundigen de psychiatrie. Zij hanteren een nieuwe taal, waaruit gelijkwaardigheid spreekt. Ook activisten voor mensenrechten in de ggz komen hier aan het woord: ‘Personen met beperkingen horen er gewoon bij’.

 

Dit aantrekkelijke, mooi geïllustreerde boek is geschreven voor professionals, ervaringsdeskundigen, cliënten (en hun naasten) in de ggz. En hier te bestellen:

swpbook

 

Onder redactie van Jos van der Lans
Onder redactie van Jos van der Lans

CANON CLIENTENBEWEGING (2016)

De Canon Cliëntenbeweging GGz kreeg op 22 juni 2016 in aanwezigheid van de 94-jarige oud-activiste Corrie van Eijk-Osterholt een mooie presentatie in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Met dit digitale boekwerk van Petra Hunsche en Jos van der Lans, is de geschiedenis van de cliëntenbeweging in de psychiatrie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

 

Zie verder:

https://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/index.php

Vormgeving: Anton Spruit
Vormgeving: Anton Spruit

DE STRIJDBARE PATIENT (2008)

Geschiedenis van de Nederlandse cliëntenbeweging, ook wel 'gekkenbeweging', later 'tegenbeweging in de psychiatrie' genoemd. De huidige herstelbeweging maakt hier onderdeel van uit. 

 

In 1972 begon deze sociale beweging, gesteund door een sprankelende tijdgeest, met haar acties tegen de gevestigde orde van de medische psychiatrie. 

 

Van de achterflap:

Dertien portretten getuigen, op een aangrijpende en persoonlijke manier, van de geschiedenis van wat heet: de cliëntenbeweging. De geportretteerde sleutelfiguren staan met hun interessante levensverhalen model voor de kracht om wanhoop en machteloosheid te overwinnen. Dankzij de gevoerde strijd ontstond rond het jaar 2000 een progressief Nederlands (polder)model van cliëntenparticipatie, dat ook in het buitenland grote belangstelling geniet.

 

Een pdf van het boek is voor tien euro (voor onderzoekers en minima gratis) te verkrijgen door een mailtje met 'Strijdbare patiënt' te sturen naar: info@schrijfwerklauriergracht.nl

 

Of bestel het mooie en hard gekafte boek en lees de kleurrijke portretten met saillante details vanaf papier hier: https://bit.ly/3fmdbHO

 

Een samenvatting van het boek, staat via de inleidingen hieronder, klik daarvoor op de pijl:

studiemap__de_strijdbare_patient__6_hfd.pdf
Het boek is bedoeld als een werkboek, ook wel naslagwerk, voor een bewezen goede praktijk van herstelondersteunde zorg.
Het boek is bedoeld als een werkboek, ook wel naslagwerk, voor een bewezen goede praktijk van herstelondersteunde zorg.

NASLAGWERK (2017)

Samen werken aan Herstel bevat een gedetailleerd verslag van de eerste Nederlandse herstelpraktijk binnen de Utrechtse instelling Lister.

In opdracht van Wilma Boevink/Lister deed Petra Hunsche de redactie voor een herziene en uitgebreide druk waarmee het verslag uit 2002 werd geactualiseerd en breed toegankelijk gemaakt.Op het laatst werden drie nieuwe hoofstukken toegevoegd over de weg naar herstelondersteunende zorg die Lister de afgelopen 15 jaar, van 2002 tot 2017, met vallen en opstaan heeft afgelegd.

 

Het boek is voor € 5, verkrijgbaar bij Lister: https://www.lister.nl/locatie/lister-centraal-bureau/#directcontact

ZINVOL & VOL ZIN (2013)

Een bundel portretreportages over de Amsterdamse daklozenopvang door Petra Hunsche, met fotografie van Sander Heezen. Realisatie: Hans van Dalfsen.

 

Het boek is te bestellen via de boekhandel,

ISBN 978-90-78761-35-8

Of via: https://www.z-krant.nl/z-shop/

 

Klik op de pijl hieronder om alvast een spannend hoofdstuk uit de rafelranden van Amsterdam te lezen:

mobielteam.pdf

 

VERHALEN VAN HERSTEL (2006)

Verhalen van herstel beschrijft de werkwijze die het HEE-team ontwikkelde, de afdeling Herstel van het Trimbos-intituut.

Wilma Boevink, vroeg Petra Hunsche als ghostwriter om dit boek te schrijven als een eenvoudige en toegankelijke handleiding voor het werken met herstelgroepen.

 

Voor de prachtige illustraties betrok Hunsche haar 'buurvrouw op atelier' Ien van Laanen bij het boek.

 

Het boek is vertaald in het Engels en het Duits, meer informatie hierover:

https://www.trimbos.nl/

 

 

Boekie Woekie, 2005
Boekie Woekie, 2005

POEZIE (2005)

Vliegnieuws

Tsjilpende mussen

mijn hart springt op onder het dak

klap vleugeltjes, klap!

Scherp Dons verscheen, samen met het verhalenbundeltje Een umlaut op de psyche, als een tussendoortje in de schuifdeuren, bij Boekie Woekie Amsterdam (2005). De boekjes zijn uitverkocht, naar verwachting komt er een 2e uitgebreide en herziene druk. 

 

Meer poëzie:

www.boekiewoekie.com

Remember Brixton

Bij de poëziebundel Scherp Dons, verscheen tegelijk de verhalenbundel

Een umlaut op de psyche. In deze bundel brengt Petra Hunsche een aantal persoonlijk verhalen uit haar activistenverleden samen, hieronder het openingsverhaal uit deze bundel:

 

Begin jaren tachtig belandde Stella, na een reeks schokkende avonturen, in de opstandige wijk Brixton, en vandaar in een ouderwets Londens' krankzinnigengesticht.

 

Een verpleegster die verdacht veel leek op mijn oudste zuster, sloeg haar arm om me heen en bracht me naar de badkamer. Haar lichaam voelde vertrouwd aan. Ik genoot van het lichamelijke contact dat ik nooit eerder met mijn zuster had gehad. Dat ik haar nu in een Engels gekkenhuis tegenkwam verbaasde me niet na alles dat mij was overkomen. Toeval bestond niet meer.  (...)

 

Lees verder via de link onder de pijl:

brixtonverhaal_website1.pdf

75 JAAR HET DIE (2009)

Jubileumboek(je) met de geschiedenis van deze bijzondere zeilvereniging in Waterland.

 

Klik op onderstaande link:

boekjedie.pdf