PETRA HUNSCHE
Petra Hunsche werkte het grootste deel van haar leven als stadsverslag'geefster' in Amsterdam. Bij dagblad Trouw, waar zij in 1978 begon, was zij de eerste die deze vrouwelijke vorm boven haar stukjes zette. Met haar boek 'De strijdbare patiënt' (2008) zette zij veel later de geschiedenis van de 'Gekkenbeweging' op de kaart. Hunsche beschreef deze geschiedenis ook voor de Canon sociaal werk (2016). En in december 2022 rolde haar boek over de nieuwste geschiedenis van deze - vrij onbekende - emancipatiebeweging van de pers. Zie ook: Herstel in beweging
Tien jaar voor haar pensioen als stadsverslaggever in 2020 schreef Petra Hunsche een boek over de Amsterdamse daklozenopvang en belandde zo in de redactie van de hoofdstedelijke straatkrant Z!. Ooit begon zij als journalist voor de Amsterdamse regiopagina van dagblad Trouw (1978 tot 1980). Sindsdien was zij veel in migrantenmilieus te vinden, waar zij verhalen schreef over de multiculturele samenleving. Dit mondde uit in een vaste (na 1987 parttime) aanstelling bij Weekmedia/Het Parool (1983 tot 1999).
Als journalist/activist deed Petra Hunsche vanaf 1980 mee aan de (vrouwen)vredesbeweging. Na een serie gewelddadige incidenten raakte zij bij het eerste Europese vredeskamp Greenham Common in een traumagerelateerde shock. (Veel) later ging zij schrijven over de cliëntenbeweging in de geestelijke gezondheidszorg. Zij werkte ruim twintig jaar free-lance voor het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) bij het Trimbos-instituut en andere vakbladen. Zie ook: https://schrijfwerklauriergracht.nl/home/6
Soms tussendoor een verhaal of een serie voor een dagblad. Zie ook 'Vreemde carrières' meer naar onderen op deze pagina's.
De laatste jaren verdiepte Hunsche zich in social media en burgerjournalistiek. Dit leidde tot een vaste figuur bij Z!
(Agaath van de Straat). Zie ook: Agaath van de Straat Hobby en werk treffen elkaar in schrijfbegeleiding en eindredactie.
Zie: schrijfbegeleiding
Amsterdam en (geschiedenis) schrijven zitten in de genen; de familie Hunsche woonde eeuwenlang in de Binnenstad, haar grootmoeder was onderwijzeres en evenals haar vader schrijft Petra Hunsche (1954) graag poëzie, naast dagboek, verhalen, columns en brieven. Eigen (schrijf)werk in permanente ontwikkeling. In 2005 publiceerde zij - onder druk van het behoud van haar atelier/werkplaats - de dicht- en verhalenbundel Een umlaut op de psyche/Scherp Dons. Zie voor de boeken verder: Boeken
GESCHREVEN PORTRETTEN
Werkend op de grenzen van literatuur en journalistiek 'schilderde' Petra Hunsche voor kranten en tijdschriften vele series geschreven portretten rond een bepaald thema.
Zie hieronder de toentertijd spraakmakende serie uit het NRC in 1995.
"Petra's literaire schrijfstijl gaf glans aan de journalistieke toon van het Amsterdams Stadsblad. Het was zeer inspirerend om met haar samen te werken'', aldus een oud-collega op Linkedin, zie: Oud-collega
Enkele portretten uit het boek De Strijdbare patiënt (2008) staan voor studie-doeleinden online. Zie hiervoor: Canon cliëntenbeweging
Tot 2020 schreef Petra Hunsche regelmatig voor Z! de Amsterdamse straatkrant, klik voor een voorbeeld op onderstaande link, het pijltje:
PAUL REINSHAGEN (1938-2016)
Samen met de Amsterdamse collegajournalist/buurtbewoner Paul Reinshagen ontwikkelde Petra Hunsche in 2009 een Masterclass Digitale Stadsjournalistiek zie: https://goo.gl/Njx55.
Hun werkwegen liepen kort daarna weer uiteen, zie voor Paul: biobased press - maar zij bleven elkaar wekelijks zien aan de redactietafel, thuis of in café Brandstof aan de rand van de Jordaan.
Paul overleed 23 februari 2016 na een ziekte van twee jaar op 78-jarige leeftijd. Klik op de link hieronder voor zijn I.M. in de Jordaankrant, dat hij grotendeels zelf schreef: