De geboorte van Agaath

Tekening: Rudi Jonker
Tekening: Rudi Jonker
27-08-2020 10:03

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Deze maand kreeg Agaath van de Straat maar liefst 140 felicitaties voor haar 25e verjaardag. Agaath is het gezicht van de Amsterdamse straatkrant Z! op Facebook.

 

 

 

Bij mijn pensionering liet ik haar veilig achter in de handen van collega Madelon de Jong. Een feestje voor het jubileum ging vanwege corona helaas niet door. Ik maakte dus maar een sentimental journey in eigen archief.

 

Agaath deed in augustus 2016 haar intrede bij Z! Zij was de kroon op onze avonturentijd met social media sinds 2012. Tijdens een redactionele brainstorm riep Chris Junge haar naam. Rudi Jonker tekende een mooie persiflage op mijn persoon en Agaath van de Straat was geboren.

 

In 2015 waarschuwde de filosoof Hans Schnitzler met zijn boek 'Het digitale proletariaat' indringend voor de gevaren van internet. Intimiteit is koopwaar geworden, stelde hij, en we dreigen de 'strijd om de aandacht' te verliezen, met grote gevolgen, die nu al zichtbaar zijn in de toename van aandachtstoornissen, burn-out en depressies, kortom de geestelijke uitputting grijpt om zich heen, aldus de filosoof.

 

Toch merkten wij in de praktijk van de straat ook duidelijke voordelen van social media. Door het hele land profiteerden twitterende ‘straatvogels’ van nieuwe contacten. Bijeenkomsten van de Social Media Club die wekelijks plaatsvonden bij Z! en later in de Protestantse Diakonie in Amsterdam, hadden een onmiskenbaar positieve impact op de - sociale - levens van de deelnemende ontheemden. Ook zelf had ik ondertussen aardig leren surfen op de golven van social media, dacht ik.

 

Hoe zat dat dan toch? Ik ging het Hans Schnitzler vragen. Het werd een interessant gesprek over de vele gezichten van onze digitale wereld. Lees dit – nog altijd actuele – interview onder de pijl:

schnitzlerzw00014_2.pdf
reacties  0 reacties reageren