Corrie

Corrie van Eijk
Corrie van Eijk
29-06-2016 10:18

Corrie van Eijk was de 93-jarige ere-gast op ons feestje bij de presentatie van de Canon cliëntenbeweging ggz. Ik interviewde haar in 2006 voor mijn boek de Strijdbare Patiënt en sindsdien hebben we contact gehouden. Haar zeer geliefde echtgenoot Cor (zelfde taaie generatie) overleed nog een paar maanden terug en zopas ook haar oudste zus, die werd 96. Maar Corrie laat zich door helemaal niets weerhouden.

 

Beerput

Toen ik haar jaren geleden vroeg om een interview weigerde ze resoluut. 'Die beerput wéér open? Nee, dat wil ik niet,' zei ze. Ze had haar enorme archief al keurig geordend en ondergebracht bij het Nationaal Archief waar het pas vijf jaar na haar eigen dood geopend mag worden. Maar in het gesprek dat we hadden klikte er iets. En toen ik haar vroeg er toch over na te denken en haar daarna nogmaals belde, ging ze overstag.

 

Drama

Corrie, evenals ik ook oud-redacteur van het (vorig jaar opgeheven) Maandblad voor Geestelijke volksgezondheid, heeft een enorm gevoel voor dramatiek, dat haar nooit in de steek laat. Tijdens de vier gesprekken die ik voor mijn boek met haar voerde, moest ik af en toe even gaan wandelen om mijn verdriet te laten zakken. Haar geschiedenis met haar tweelingzuster Mies was té erg voor woorden en zij wist er ook nog eens een flink drama in te leggen. Zie:

http://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/details.php?cps=4&canon_id=383

 

Genoegen

De andere kant, weet ik nu, is haar enorme humor en helderheid, tot op hoge leeftijd dus.

Voor de presentatie belde ik haar een tijdje wekelijks op. Dat blijf ik nu doen. Het is en blijft een waar genoegen om haar te spreken. Wie meer wil lezen over de 'gekkenbeweging' waarvoor Corrie met haar boek 'Laten ze het maar voelen' de aftrap gaf, kan doorklikken naar:

http://www.tijdschriftdeviant.nl/

 

 

 

reacties  0 reacties reageren