HERSTEL

HERSTEL
19-05-2022 15:18

 

– ‘Zei ik ‘ziek’ vraagt hij ongelovig.

– ‘Ja, dat woord gebruikte je, meerdere keren in ons gesprek.’

– ‘Dan moet ik toch eens beter op mijn taalgebruik gaan letten.’

Kijkt bedenkelijk. ‘Ik ben besmet!’

 

De ervaringswerker in de grote ggz-instelling die ik onlangs interviewde voor mijn nieuwe boek over de cliëntenbeweging, vervloekt zijn baan soms. Hij vertelde hoe zwaar het is om in die medische cultuur, af en toe oplopend tegen een keiharde manager, steeds maar te moeten vechten om het kwetsbare geluid in de kracht van herstel te laten klinken. Nu noemde hij zichzelf notabene ‘ziek’, pratend over een psychische crisis. Maar wat is dat eigenlijk, psychisch ziek zijn?

 

Bij ons afscheid wordt mijn aandacht getrokken door een beduimeld boekje op zijn bureau. Ik pak het op. ‘Neem maar mee hoor,’ zegt hij achteloos. Herstelacademie. Vrijplaats voor eigen ontwikkeling, staat op de cover van de brochure, een uitgave (2017) van de Werkplaats Herstelondersteuning. 

Ik lees:

‘De psychiatrie heeft het concept herstel inmiddels omarmd en ontwikkelt op grond ervan herstelondersteunende zorg – dat wil zeggen zorg die aansluit bij het unieke proces van elke klant.’

 

Er kleven, zo vertelt het boekje, terdege risico’s aan herstelondersteunende zorg. ‘Herstel wordt dan haast weer een psychiatrisch begrip met een psychiatrisch stigma.’ Recovery in the bin lees ik, is opgericht als tegenwicht tegen wat zij ‘de kolonisatie van het herstelconcept door de psychiatrie noemen.’ Zie: https://recoveryinthebin.org/

 

Op het moment dat ik dit stukje typ, loopt er in Zwolle een congres met de titel: Help, er komt een ervaringsdeskundige in het team! Verder met ervaringsdeskundigheid in beleid, praktijk en onderzoek.' Onlangs was nog de landelijke Dag van de ervaringsdeskundige. Zie hiervoor:

https://vved.org/dag-van-de-ervaringsdeskundige/

 

De herstelbeweging heeft een verandering in gang gezet, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Nieuwsgierig geworden naar de oorzaken van deze omslag in de ggz en het sociaal domein? Bestel dan vast mijn nieuwe boek, dat in december hier verschijnt:

https://www.swpbook.com/boek/2471/herstel-in-beweging

reacties  0 reacties reageren