Actueel
Soms doet stoppen extreem pijn, ook in werksituaties. Het heeft een paar maanden geduurd, maar nu weet ik het zeker: een van mijn lievelingen moet sneuvelen wegens tijdgebrek: de boekenrubriek 'Gesignaleerd' op deze site.
Extra jammer, want op dit moment lees ik voor het slapengaan en bij het wakkerworden drie fantastische nieuwe boeken die ik nog zo graag wil bespreken. Weet je wat? Ik stop ze brutaalweg in dit blog.
Het boek Kwetsbaarheid, weerbaarheid & beschaving is een fascinerende en goed geschreven geschiedenis over mensheid en trauma, zowel oorlogen en rampen als misbruik en ander geweld in de persoonlijke levenssfeer.
Wetenschapper Frank Hermans laat zien dat de ontwikkeling van onze beschaving nauw samenhangt met oplossing van psychische trauma's. Hij komt met hele bijzondere voorbeelden, zoals het Amerikaanse leger, waar sinds de 2e wereldoorlog veel psychologische kennis is ontwikkeld met defensiegelden (nooit geweten).
'Gevoeligheid voor de pijn van anderen is de grootste uitdaging van deze tijd,' aldus de auteur. Lees verder via zijn website: http://www.trauma-en-samenleving.nl/
Uit boeddhistische hoek verscheen laatst eenzelfde boodschap, samen met een scherpe analyse van de weg die we als mensheid nu gaan. Amerikaans bestsellerauteur, lama en hardloper Sakyong Mipham, schreef een aangrijpend en voor iedereen inzichtgevend boek met als thema de relatie met zijn vader, een gevluchte en befaamd geworden Tibetaanse lama.
Het boek bevat een schat aan wijsheid en methoden. Over hoe we als mens(heid) kunnen leven in dit fascinerende - en kwetsbare technologische tijdperk. De Nederlandse vertaling verschijnt omstreeks augustus. The Shambhala Principle is een hoopvol boek omdat het oplossingen aandraagt waar je iets mee kunt, zie: http://www.youtube.com/watch?v=i7iRQd-ytzc
Praktische aanwijzingen voor deze visie lees ik verder in het boek Sociaal doe-het-zelven, dat eind vorig jaar in Amsterdam verscheen en inmiddels aan de vijfde druk toe is. Auteurs Jos van der Lans en Pieter Hilhorst brachten de mogelijkheden in kaart die burgers zelf nemen door zich eigenaar te maken van publieke taken en waarden en wat dat betekent voor de politiek.
Van der Lans komt nu alweer met een vervolg, in het boek Decentraal, De stad als sociaal laboratorium bespreken de auteurs de razendsnelle ontwikkelingen van dit moment:
Decentralisaties, ongekende bezuinigingen en de groeiende kracht van burgerinitiatieven zorgen voor een snel veranderend politiek landschap dat steeds meer 'couleur locale' aanneemt.
Wie snel is kan de presentatie op 10 maart nog bijwonen:http://www.spui25.nl/
Superkort radio-fragment van ontmoeting met Frank Starik in de Engelse Reet...
Verhaal volgt in Z!
Luistert alvast en huivert (van genot...?)