Leonardus

Leonardus met zijn hond Catootje. Foto: Piet Hermans
Leonardus met zijn hond Catootje. Foto: Piet Hermans
11-07-2019 15:50

 

 

 

 

 

Heel charmant, nooit te beroerd om iets voor een ander te doen en het hart op de tong. Dat is Z! verkoper Leonardus ten voeten uit. Zo ken ik hem tenminste al jaren.

 

  

Sinds we in 2013 bij de Amsterdamse straatkrant Z! begonnen met een Facebookclub was hij erbij. En langzaam ontwikkelde zich zelfs een vriendschap. Uit die vriendschap is het portret voortgekomen dat ik voor Z! van hem maakte. Het vertelt een verhaal over verwaarlozing en een falend jeugdbeleid, waardoor in de jaren ‘80 een grote groep Amsterdamse jongeren in de harddrugsscène terechtkwam. En hoe Leonardus, ondanks alles, zichzelf is gebleven.

 

‘Ik heb mezelf met dat gebruik lelijk in de vingers gesneden,’ realiseert hij zich nu. Maar spijt van zijn leven heeft hij niet: ‘Omdat je zelf gebruikte had je goeie spullen en dan waren er altijd mensen blij mee. Want ik heb nóóit over de rug van anderen gebruikt, ook nooit verkocht aan iemand die niet gebruikte.’

Dennis Lahay, directeur van de belangvereniging MDHG pleit in hetzelfde nummer hartstochtelijk voor legalisering van drugs. ‘Voor de meest problematische gebruikers is drugs niet het probleem, maar een vader met losse handjes, of het misbruikt zijn. Mensen die in het verleden te maken hebben gehad met dit soort problematiek ga je ook nog eens justitieel vervolgen. Dat vind ik moreel verwerpelijk.’

 

Lees meer over drugs in de Z! die vrijdag 12 juli op straat verschijnt. Of neem alvast een kijkje in het portret van Leonardus door te klikken op onderstaande pijl: (het dokument kan vervolgens worden geopend met een fotoprogramma om het te vergroten).

 

 

leopdf_cr.jpg
reacties  0 reacties reageren