Joodse karikaturen

Joodse karikaturen
28-07-2018 15:14

Met het overlijden van Evelien Gans, vorige week, verliest de wereld een belangrijk geweten. Bij de indrukwekkende herdenking in de Amsterdamse kerk De Duif, kwamen haar werk en persoon donderdag samen in liefdevolle toespraken. Hieronder nog een klein eerbetoon.

 

Afscheidscollege

Dakloze scootmobielrijders komen in het boekje niet voor. Psychisch gehandicapte migranten ook niet. Maar verder passeren zo'n beetje alle gestigmatiseerde minderheidsgroepen de revue in de bundel 'Sjacheren met stereotiepen. Essays over "De Jood" als sjabloon.' Het boekje verscheen bij het afscheidscollege van Evelien Gans, die op de valreep van 2016 een bomvolle Lutherse kerk toesprak over 'Het belang van een Joods perspectief.'

 

De Amsterdamse professor staat bekend om haar scherpe analyse van de subtiele, vaak onderhuidse werking die anti-semitisme heeft. Haar wetenschappelijk werk wordt geroemd omdat het toepasbaar is op alle racisme en discriminatie waar minderheidsgroepen last van hebben. Daar lieten een kleine twintig auteurs, wetenschappers en schrijvers van naam zich door inspireren tot verhelderende essays over de ingewikkelde maatschappelijke verhoudingen waar we in zijn beland.

 

Kritische visie 

Evelien Gans' beroemde boek 'Gojse nijd & joods narcisme' (1994) bevat onderzoeksmethoden 'die kunnen helpen een nieuwe, meer kritische visie op de verhouding tussen jodendom, islam en christendom in de Europese geschiedenis te ontwikkelen,' aldus hoogleraar Yolande Jansen in haar essay 'Burkinis's in Balbec'. En de journalist Max Arian schrijft: 'Het werk van Evelien Gans inspireert ons de karikaturen kritisch te bekijken en tegelijkertijd verder te kijken dan de karikaturen (...) En vooral om in het dagelijks leven geen karikaturen van elkaar te maken.'

 

De bijzondere leerstoel 'Hedendaags Jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur' dreigt overigens door geldgebrek te worden opgeheven.

 

(Eerder verschenen in de Amsterdamse straatkrant Z! 02, januari 2017) 

reacties  0 reacties reageren