De SS-er in mijzelf

Vers van de drukker
Vers van de drukker
28-11-2023 14:17

 

 

 

 

Op dit moment van schrijven houden we onze adem in voor de gevechtspauze in Gaza, die met twee dagen is verlengd. De wereld leeft mee, nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor de Palestijnse kwestie sinds de gruwelijke tegenaanval van Hamas op 7 oktober en de afgrijselijke wraak van Israël die daarop volgde. Het is een kwestie die al mijn hele leven speelt, ik ben nu bijna 70, ga ik de oplossing van dit conflict nog meemaken? Ik blijf het hopen, misschien tegen beter weten in?

 

Dat we een dagelijks sprankje hoop kunnen houden zonder de realiteit uit het oog te verliezen, hoor ik van Fleur Ravensbergen. Als vredesonderhandelaar hielp zij heftige gewapende conflicten oplossen, soms met gevaar voor eigen leven. Haar pragmatische insteek bevalt me enorm, evenals haar inzicht in de situatie van alle strijdende partijen. Zij doet denken aan de filosoof/schrijver en holocaust-overlever Menachem Arnoni uit de vorige eeuw. Zijn advies: ‘Zoek de SS-er in jezelf.’ Arnoni noemt het niet herkennen van het slechte in onszelf en de daarmee gepaard gaande schijnheiligheid en zelfingenomenheid de zekerste weg naar een hel zoals de Holocaust. Fleur Ravensbergen is hier terug te luisteren:

fragment/nieuwsweekend/

 

Wat is wijsheid? Schrijvers en vredesactivisten van Joodse en Arabische komaf roepen de wereld op niet meer weg te kijken van de dreigende genocide in Palestina en de apartheidspolitiek van het Israëlische regime. De jongeren van Extinction Rebellion voerden actie in Den Haag. Hun boodschap: 'Nederland heeft bloed aan zijn handen. (…)' Tijdens de klimaatmars in Amsterdam begin deze maand liep Greta Thunberg met een Palestinasjaal voorop. Ook hier een conflict op het podium. Lees verder:

Nederlandse medeplichtigheid

 

‘From the river to the sea, we all need therapie.’ Zomaar een quote uit de mond van een vredesactiviste in Tel Aviv, onlangs opgetekend in de NRC (19/11). Over therapie gesproken: op de nieuwe en zeer geïnformeerde website Traumanet staat te lezen hoe diep oorlogstrauma’s kunnen inwerken op een volgende generatie. Zie verder:

traumanet/kinderen-van-oorlogsslachtoffers

 

De oorlog in Gaza roept ook hier ter lande de nodige emotie en verdeeldheid op. Zeer deskundige journalisten Joris Luijendijk en

Raoul Heertje proberen dit te bezweren. In een praatprogramma benoemden zij de algemene en ook hun eigen gevoelens van machteloosheid. De kwaadheid en de kwetsbaarheid die bijna iedereen nu door de vreselijke oorlog in Gaza voelt. Zij pleitten voor het bewaren van de menselijkheid, waarvan ook in Palestina en Israël zelf nog voorbeelden te vinden zijn, zie: https://www.youtube.com/watch?v=F-Xa4tot3vc

 

Lieve lezers, de opkomst van extreem rechts laat mij zeggen: houd moed!

 

 

reacties  0 reacties reageren