Een vreemde carrière

Een vreemde carrière
25-03-2015 14:08Vorige week was ik op de begrafenis-bijeenkomst van het MGv, het wetenschappelijke maandblad van het Trimbos instituut. Ik was daar van 1991 tot 2011 aan verbonden, zat 5 jaar in de redactie en maakte daarna nog jarenlang de boekenrubriek.

Behalve treurigheid (wéér een stel oude redacteuren op straat), riep de bijeenkomst ook mooie herinneringen op. Waaronder mijn afscheidscolumn in 2002, met groot plezier aan gewerkt:

 

(uit MGV 2002):

''Haar patiënten mogen nu de duinen uit zijn, Amsterdam is langzamerhand één grote ambulante inrichting geworden. Met een ‘hoe gaat het met u’-gesprekje van twintig minuten in de veertien dagen en een flinke dosis medicijnen dwalen de huidige ‘cliënten’ met glazige ogen door de gangen, pardon straten, of drinken braaf hun koffie in de nieuwe huiskamers, de activiteitencentra.''

 

Lees verder onder de link:

mgvafscheid0001.pdf
reacties  0 reacties reageren

Straatfilosofen

In de Krekelkelder van het Straatpastoraat
In de Krekelkelder van het Straatpastoraat
15-03-2015 11:14

 

De digitale revolutie brengt een eigentijds proletariaat voort, betoogt filosoof en columnist Hans Schnitzler. Zijn bijtende kritiek op de digitale cultuur 'noopt tot bezinning'. En dat is precies wat er bij het Amsterdamse Straatpastoraat gebeurt.


De eerste keer dat we daar met onze on-line Z! verkopers binnenstapten vielen we midden in de lunch van een filosofiegroep ! De nieuwe Social Media Club (van Z! en Straatvogels samen) veroozaakte enige deining onder de acht aanwezige straatfilosofen, die daar al jarenlang blijken te mediteren om daarna een goed gesprek te voeren, gevolgd door een lunch.

De meesten willen niets met nieuwe media, maar enkelen bleven, waaronder een tijdelijke bewoner van opvanghuis De Veste. 'Tot nu toe gebruikte ik internet vooral om te daten,' bekende hij.

 

Dak- en thuislozen, hebben de status van gewone proletariër nog niet eens bereikt, of ze zijn 'm alweer kwijt. Onze verkopers leren als zzd-er (zelfstandige zonder dak) hoe ze Z! kunnen promoten. En de dichters, die ook aanschoven, krijgen hulp bij het opzetten van een blog.

Zie ook:

https://www.facebook.com/groups/ZDeAmsterdamseDaklozenkrant/


Hans Schnitzler. Het digitale proletariaat. Amsterdam, De Bezige Bij, 2015

reacties  0 reacties reageren