Tante Leny

Tante Leny
22-06-2015 11:44


*Over the Rainbow,* een documentaire over de enthousiaste coming-out van de ‘bejaarde’ Leny, met zinderende scènes uit het Amsterdamse dames-uitgaansleven, kreeg onlangs haar internationale première op het prestigieuze Hot Docs Festival in Toronto.


Het is nog een wonder dat ik kon komen’, verklaarde de 82-jarige hoofdpersoon begin juni stralend in De Balie in Amsterdam. Oud-tante Leny en haar achternicht, regisseuse Tara Fallaux, leken nog steeds een beetje beduusd van al het succes. Als onbetwiste lieveling van de Roze Filmdagen in het Ketelhuis is de film nog niet zo makkelijk te vinden. De veertig minuten durende documentaire draaide vorige week bijna onopgemerkt één middag in De Balie en kreeg ook daar van een vol zaaltje weer daverend applaus.

Het publiek, met veel bekende gezichten uit Hilversum en gay Amsterdam, keek ademloos naar de explosies van kleurrijke energie, afgewisseld met humoristische scènes uit het intieme leven van de oude Leny, die na een wilde danspartij in het COC kreunend met een kruik haar bed instapt. Tussendoor poëtische natuurscènes uit Hawaï waarin de camera subtiel inzoomt op regenboogjes die ontstaan tussen water en zonlicht.

Ik ben een beetje familieziek’, antwoordde Leny op de vraag hoe de film tot stand was gekomen.

En ik las bij mijn vader haar enthousiaste mail van Lesbos, waar ze met tweehonderd vriendinnen haar verjaardag vierde’, zei Tara Fallaux. ‘Dat maakte mij nieuwsgierig en zo is het gekomen.’

De film draait op 27 juni nog op het Midzomergracht Festival in Utrecht. Verder zijn de makers in gesprek met de NPO voor een televisie-uitzending. Meer via de website overtherainbow.tv.

 

 

reacties  0 reacties reageren