Een vrolijk verhaal van verzet

Martijn van de Griendt op de Veemkade, met in zijn linkerhand (voor de kijker rechts) drukproeven van zijn laatste werk, gedrukt op koffiefilters.
Martijn van de Griendt op de Veemkade, met in zijn linkerhand (voor de kijker rechts) drukproeven van zijn laatste werk, gedrukt op koffiefilters.
19-10-2023 13:48

 

 

 

 

Het essay Brief aan mijn vrienden, een vrolijk verhaal van verzet en herstel nadert zijn voltooïng. Om afstand te nemen van de tekst, draaide ik de 25 vellen als concept uit mijn gammele printertje en stopte het proefmanuscript in mijn tas. Het werd tijd voor een bezoekje aan de drukker.

 

Zoals dat vaker gaat in het Amsterdamse ken ik deze drukker al heel wat jaren uit mijn vriendenkring. Een bezoek aan Boekdrukatelier het Y is alleen daarom al een groot genoegen. ‘Hier treedt men een andere wereld binnen’, staat op de website van het Y. En dat kan ik alleen maar beamen.

 

Gewapend met een zelfgebakken worteltaart en mijn manuscript fietste ik naar het Veem. Werkgebouw het Veem is een bekende kunstenaarskolonie, een van de juwelen uit de Amsterdamse krakerswereld van de jaren ’80. Het perfect opgeknapte pand kijkt uit op de vroegere Houthavens, een decor bekend van het programma Buitenhof dat daar in de Veemstudio’s wordt opgenomen. Diverse kunstenaars en creatieve ondernemers huren er in een vereniging de kleine tachtig werkruimtes en ateliers. Zelfs een bakkerij heeft er sinds kort ruimte gevonden. Zie ook: Het veem

 

De kade waar de drukkerij op uitkomt, schitterde in de zon. De grote woonschepen glansden nog zwart na van de regen en beide drukkers waren binnen bezig, met de deur dicht. Drukker Alex reageerde als eerste op mijn kloppen. Bij het zien van de worteltaart legde hij meteen een plank over een proefpers, waar wij even later genoeglijk met zijn drieën koffie dronken. Drukker Martijn wees mij even later zijn snijtafel, waar ik op mijn gemak het manuscript kon doornemen onder de geruststellende tonen van de Concertzender.

 

Martijn van de Griendt was zelf bezig met de productie voor de drukkunstbeurs in Amersfoort eind volgende week. Hij vertelde dat hij nog net op tijd een tafel had bemachtigd, omdat de beurs al snel helemaal vol zat. Van de twee drukkers, waarvan de ateliers aan elkaar grenzen met gemeenschappelijk gebruik van een keukentje, heeft Martijn de grootste persen. Hij gaf zelfs de beroemde pers uit de Amsterdamse stadsdrukkerij onderdak. Zijn eigen werk is echter zo subtiel als het maar kan. ‘Martijn is de minimalist onder ons,’ aldus zijn collega. De productie van Martijn bestaat op dit moment vooral uit het inlijsten en inpakken van zijn werk voor de beurs. Gebruikte theezakjes en koffiefilters in prachtige kleuren en motieven bedrukt. Zijn werk vindt op de jaarlijkse beurs vaak gretig aftrek. Rijk wordt hij er niet van, maar zijn plezier is des te groter.

 

We bedachten een mooie formule voor mijn boekje. Zelf verzorg ik de binnenkant, Martijn drukt de cover voor me in een oplage van 150. Dit boekje zal begin januari tijdens mijn verjaarsreceptie feestelijk worden gepresenteerd. Een bezoek aan de drukkunstbeurs in de Prodentfabriek in Amersfoort het laatste weekend van oktober kan ik inmiddels van harte aanbevelen. Meer informatie daarover hier: drukkunstbeurs

reacties  0 reacties reageren