Aan strijdbaarheid nog steeds geen gebrek

Aan strijdbaarheid nog steeds geen gebrek
24-11-2021 11:40

 

  

Hoe staat het ervoor met de ‘strijdbare patiënt(e)’? Wordt die nog gehoord in een – naar het zich laat aanzien - overgebureaucratiseerde cliëntenbeweging in de ggz?

 

Met die vraag startte in 2017 mijn onderzoek naar de nieuwste geschiedenis (vanaf 2000) van deze brede sociale beweging die leidde tot de omslag in de ggz van ziekte- naar hersteldenken.

 

Voor het tijdschrift Participatie en Herstel (uitgeverij SWP) schreef ik een tussenstand, die 9 december zal verschijnen bij een lustrumcongres, zie: https://www.participatieherstelcongres.nl/ 

 

Hieronder alvast de inleiding tot mijn verhaal uit dit vakblad:

 

In dit essay ter gelegenheid van het lustrumnummer verkent de auteur enkele lijnen van de nieuwste geschiedenis van de ggz-cliëntenbeweging sinds 2000: ervaringsdeskundigheid, de invloed van cliëntenraden ‘binnen de muren’, Mind als netwerkorganisatie, veelbelovende ontwikkelingen in de peer support en de invloed van nieuwe kritische stemmen in de ‘Multilooggroepen’ op het denken over psychisch lijden en medische diagnoses, stemmen die ervoor zorgen dat het strijdbare geluid gehoord blijft.

 

Berichten uit de praktijk

Ik herinner mij het bescheiden herenhuis van de Stichting Pandora, op loopafstand van het Vondelpark in Amsterdam. Daar zat bibliothecaresse Greet Aernoudts als een waakhond op het archief van de ‘gekkenbeweging’, later de ‘tegenbeweging in de psychiatrie’ genoemd. Hieruit kwam halverwege de jaren negentig de herstelbeweging voort, die de ervaringskennis op het schild hees.

 

Pandora, met haar ervaringsdeskundige voorlichters, overleefde de overgang naar het nieuwe millenium niet. De organisatie was té eigenzinnig voor samenwerking in de brede cliënten- patiënten- én familiebeweging (Hunsche, 2010), die aan het begin van dit millenium, op aandringen van de overheid, ontstond. Na de opheffing van Pandora in 2010 ging ‘het archief van Greet’ naar het Nationaal Archief en deels naar het Museum van de Geest, het vroegere Dolhuys.

Journalist Jos van de Lans liet in 2016 met hulp van Museum Guislain, voor de zekerheid alvast alle gekkenkranten uit de jaren zeventig inscannen voor de Canon Cliëntenbeweging.

https://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/index.php

 

Zo werkt iedereen een beetje mee aan het bewaren van deze bijzondere geschiedenis. En zo kunnen we de lijnen van de ‘democatisering in de zorg’ doortrekken, verder het nieuwe millenium in.

 

Opleiding tot ervaringsdeskundige

Afgelopen zomer kwam ik bij een veganistisch koffietentje een vaag bekende buurtgenoot tegen, een 62-jarige oud-kraker. Onder de koffie, met een ongekend lekker ijsje, bespraken wij de roerige geschiedenis van Woonwerkpand Tetterode in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Zie ook: https://schrijfwerklauriergracht.nl/bloggum/148&highlight=tetterode

 

De vroegere kraker vertelde dat hij drie jaar geleden was afgekickt van een amfetaminenverslaving. Drugs waren altijd ‘een dingetje’ in de kraakbeweging. Tot mijn verrassing bleek hij een cursus tot ervaringsdeskundige gevolgd te hebben. ‘Dat was hartstikke leuk,’ vond hij. ‘Maar ik ga niet in de zorg werken hoor, dat kan ik anderen niet aandoen. Dan word ik dagelijks met mijn eigen persoonlijkheidsellende geconfronteerd,’ voegde hij er lachend aan toe.

Deze vrolijke ontmoeting leidde mij – eenmaal weer thuis – naar mijn boekenkast (...)

 

Na 9 december een gratis pdf met het hele verhaal ontvangen? Mail 'pdf' naar: info@schrijfwerklauriergracht.nl

reacties  0 reacties reageren