Over the rainbow again

Leny
Leny
24-07-2023 14:18

 

 

Nadat haar moeder overleed had Leny (toen 68) tijd om al fietsend een wereldreis te maken. Ze kwam niet verder dan Nieuw-Zeeland, want daar ontmoette ze haar grote liefde. Een andere vrouw.

 

'Over the rainbow', een documentaire over de enthousiaste coming-out van de 'bejaarde' Leny – met zinderende en unieke scènes uit het Amsterdamse dames-uitgaansleven – kreeg in 2015 haar internationale première op het prestigeuze Hot Docs festival in Toronto. 'Het is nog een wonder dat ik kon komen,' verklaarde de 82-jarige hoofdpersoon destijds bij een Nederlandse vertoning in de Balie. Zij was toen al ernstig ziek.

 

De film van Tara Fallaux ging datzelfde jaar tijdens de Roze Filmdagen in première en kreeg daar de juryprijs en de publieksprijs. Het is een juweeltje om te zien. Het publiek in de Balie, met veel bekende gezichten uit Hilversum en gay-Amsterdam keek ademloos naar de explosies van kleurrijke energie, afgewisseld met uiterst humoristische scènes uit het intieme leven van de oude Leny, die na een wilde danspartij in het COC kreunend met een kruik haar bed instapt. Tussendoor poëtische natuurscènes uit Hawaï waarbij de camera subtiel inzoomt op regenboogjes die tussen water en zonlicht ontstaan.

 

'Ik ben een beetje familieziek,' antwoordde Leny op de vraag hoe de film tot stand was gekomen. 'En ik las bij mijn vader haar enthousiaste mail van Lesbos, waar ze met 200 vriendinnen haar verjaardag vierde,' zei Tara Fallaux. 'Dat maakte mij nieuwsgierig en zo is het gekomen.'

 

Leny Wiggers is uiteindelijk op 87-jarige leeftijd in 2020 overleden. Vlak voor de coronaperiode, op 8 maart, internationale vrouwendag. De film is niet zo makkelijk te vinden. ‘Maar hij draait nog wel elk jaar, ergens deze zomer in Brazilië,’ vertelt de regisseur. Gelukkig hebben de makers hun werk ondergebracht bij de NPO voor een televisie-uitzending. Daar is-ie nog steeds te bekijken, hier is de link:

Tante Leny

reacties  0 reacties reageren