Eindelijk excuses

Mercedes Zandwijken in Z!
Mercedes Zandwijken in Z!
24-06-2021 12:28

 

 

 

 

 

In de Stopera wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een toespraak van burgemeester Femke Halsema waarin zij op 1 juli tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden excuses zal maken voor het Amsterdamse slavernijverleden, lees ik in mijn lijfkrant Het Parool.

 

Nou, dat werd eens tijd.

 

Voor de Amsterdamse straatkrant Z! interviewde ik in 2018 Mercedes Zandwijken een zelfbewuste Amsterdamse vrouw, die prachtig werk verricht voor onze snel kleurende samenleving met de Keti Koti Dialoog Tafels. Wat ben ik blij met dit soort wijze vrouwen, die het vuur van de jeugd onderbouwen met onderzoek en verhalen, maar ook met de nodige humor en emotie, waar we allemaal, zwart, wit en gekleurd van kunnen leren, schreef ik dat jaar op deze plek.

 

In de Bijlmermeer, waar ik vanaf 1987 ruim tien jaar als verslaggever werkte, hebben de Surinaamse Nederlanders het trouwens al zeker 25 jaar over excuses. De stichting Eer en Herstel, opgericht door Roy Kaikusi Groenberg, ijvert daar vanaf 1997 actief voor.

Zie ook: https://stichtingeerenherstel.wordpress.com/welkom/

 

1 juli komt er weer aan. Deze hele maand juni staat voor de Afro-Caraïbische gemeenschap in het teken van de Keti Koti, het verbreken van de ketenen door de afschaffing van de slavernij in 1863. Zie hiervoor: https://www.facebook.com/eerenherstel

 

Het verhaal van Mercedes Zandwijken is hieronder te lezen via de pijl:

 

ketikoti_3.pdf
reacties  0 reacties reageren