‘Ervaringsdeskundigheid’, wat is dat eigenlijk?'

De drie auteurs
De drie auteurs
31-03-2019 10:45

 

 

 

‘Ervaringsdeskundige professionals hebben te maken met complexe problemen van mensen en samenleving. Zij worden vaak geconfronteerd met onvoorspelbare situaties,’ staat in het nieuwe standaardwerk ‘Van levenservaring naar ervaringsdeskundigheid. Didactiekboek.’ (2018).

 

Irene van der Giessen, directeur van het bloeiende Zeeuwse bedrijf Hersteltalent, schreef het voorwoord. ‘Er zijn vele wegen naar Rome,’ zegt zij, mét de auteurs van dit goedgeschreven handboek. Het kloeke boek (bijna 600 pagina’s) werd in oktober 2018 in samenwerking tussen het HBO, MBO en diverse praktijkopleidingen, feestelijk gepresenteerd.

 

Bevrijdingsfilosofie

Mensen als de Amerikaanse Patricia Deegan en de Engelse Ron Coleman, beiden met patiëntencarrières in de psychiatrie, bedachten de begrippen ‘herstel’ en ‘ervaringsdeskundigheid’ rond 1990 en maakten er een ‘bevrijdingsfilosofie’ van.

In Nederland bouwde Trimbos-onderzoekster Wilma Boevink deze filosofie vanaf de jaren ‘90 uit en promoveerde erop in 2017. De ervaringsdeskundige onderzoekers van de Trimbos-afdeling HEE (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid) gaven het begrip herstel en de bijbehorende ‘ervaringswerkers’ al eerder een stevige basis in onze geestelijke gezondheidszorg.

 

Maar ook het onderwijs zat niet stil. Pioniers als Hanneke Henkes (Eindhoven), Marianne Bassant (Rotterdam) en Harrie van Haaster (Amsterdam) ontsloten de ervaringskennis sinds 1996 voor de HBO-, MBO-, en vooropleidingen. Gaandeweg ontstond er een matrix van opleidingen voor ervaringsdeskundigen in zorg, welzijn en onderwijs. Zoals voor niet-aangeboren hersenletsel bijvoorbeeld.

 

Tegenstrijdig

De verschillende en soms ook tegenstrijdige opvattingen over (de didactiek van) het lesgeven aan 'mensen met ontwrichtende ervaringen', mogen er in het boek allemaal zijn. Maar liefst 50 auteurs werkten eraan mee. Alles wordt benoemd en beschreven, dat levert vele behulpzame methoden op. Verheugend genoeg schreven ook diverse auteurs uit migrantenhoek hun kennis op.

 

‘(Ervaringsdeskundigen) zijn professionals die het vermogen hebben ontwikkeld om uiteenlopende sociale contexten te begrijpen en te doorzien. Zij hebben samen met de mensen die ondersteuning nodig hebben een weg te zoeken,’ aldus de auteurs in de inleiding van het boek. Of, zoals een oud Pandora-jaarverslag ooit meldde: Reiziger, er is geen pad, het pad ontstaat al lopende..

 

Meer lezen? Zie:

https://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/details.php?cps=19&canon_id=553

 

 

reacties  0 reacties reageren