PAGINA'S ONDER CONSTRUCTIE

Vrouw...en ook nog Hindoestaans

Het eerste landelijke verhaal over de - toenmalige - beroerde positie van Hindoestaans Surinaamse vrouwen in Nederland. Gepubliceerd in Trouw maart 1980.

 

Om te lezen klik op onderstaande pijl:

trouwp.jpg

Migrantenkinderen

 'Je bent een buitenlander; je moet het beter kunnen dan een Nederlander', is de titel van een tweedelig verhaal over migrantenkinderen die in 1986 succesvol afstudeerden aan een middelbare technische school in Amsterdam Oost.

 

Voor deze verhalen maakte Petra Hunsche meerdere diepgaande interviews met twee koppels van Marokkaanse en Turkse achtergrond, twee jongens en twee meisjes.

Klik voor voor het onthullende verhaal van de twee meisjes alvast op onderstaande link. Met excuus voor de slechte scan, hopelijk later nog eens een betere. Die van de jongens hieronder is beter leesbaar. 

stdsb860001.pdf

 En voor de jongens hier:

stadsblad19860001.pdf

Kronkel

Kronkel

 

Kronkel ontstond in 2001 uit een 'verlangen naar gekkigheid'. 

''De eerste twee jaar hielden we kantoor bij de tegenwoordige uitgeverij Tobi Vroegh. Kronkel liep na mijn vertrek in 2003 nog jarenlang goed, werd door heel Amsterdam verspreid in de instellingen, maar ging in 2008 ten onder in de subsidiestrijd rond de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO),'' aldus Petra Hunsche.

 

Bijgaand en onder (via de pdf) ook vergroot leesbaar de bovenkant van nummer 2 van dit in alle opzichten kleurrijke maandblad.

websitekronkel.jpg

 De boekenrubriek Gesignaleerd op deze website sneuvelde door tijdgebrek.

 Lees hieronder de laatste signalementen uit 2013. Wie weet kan hier in de toekomst een stagiar aan het werk...

Eus en andere helden

Eus en andere helden

 

 

 

De herdruk van Eus, een schelmenroman van Özcan Akyol die onlangs zijn 1e verjaardag beleefde, valt midden in de anti-racisme-strijd die rond Sinterklaas steeds weer oplaait. Eus is een geweldig boek. Omdat het voorbijgaat aan álle moraal die je je maar kunt indenken. Het boek sleept je mee in verwondering en kan alleen maar bewondering oproepen. Het stikt op bol.com dan ook van de reviews (21).

 

Al die nieuwe schrijvers, ook Mano Bouzamour bijvoorbeeld, krijgen de agressie van de hele samenleving over zich heen. Voor hun eigen milieu zijn het verraders en vanuit het establishment worden ze weliswaar bejubeld, maar niet altijd voor vol aangezien. De Nederlandse arrogantie is schokkend. Hoe racisme in Nederland werkt, laat de onsmakelijke discussie rond Sinterklaas zien. En durf je hoofd dan maar eens boven het maaiveld uit te steken.

Ook migrantenmilieus zitten vol arrogantie en agressie. Jonge schrijvers als Özcan Akyol en Mano Bouzamour krijgen dat voluit op hun dak. Ze vertelden er vrijdag over in Pauw en Witteman. Kijk naar de helden van deze tijd: https://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1377993

Wijsheid in emotie

Wijsheid in emotie

 

 

 

'In de westerse psychologie is vaak weinig te vinden over omgaan met levensangst, kortzichtigheid en hardvochtigheid, laat staan over hoe ons daarvan te bevrijden', schrijft Han de Wit in het voorwoord van 'Je gezonde kern' (2011), een bundel lezingen voor therapeuten, psychiaters en psychologen van zijn eerste leermeester, de vermaarde Shambhala-boeddhistische leraar Chögyam Trungpa.

 

Zojuist is het nieuwste boek van dr. Han F. De Wit zelf verschenen: 'Wijsheid in emotie' (2013). Emoties zijn de energie van onze geest, zegt de schrijver. 'Die energie wordt gedreven door ons verlangen naar geluk, het verlangen iets van ons leven te maken.' Het boek gaat over de vijf belangrijkste boeddha's uit het vajrayana-boeddhisme en hoe je met hun hulp negatieve emoties kunt transformeren tot wijsheid. 'Al zijn ze nog zo destructief en pijnlijk, ook dan ligt er wijsheid in emoties verborgen'.

 

Het Shambhala-boeddhisme gaat er vanuit dat mensen in zichzelf gezond zijn en dat deze fundamentele gezondheid altijd beschikbaar is voor wie dat wil, zelfs al lig je op sterven... De methoden daarvoor worden hier ruimhartig aangereikt. Beide boeken bevatten een schat aan kennis over de menselijke geest. Je zou ze elke hulpverlener en cliënt van de geestelijke gezondheidszorg aanraden.

 

Han F. de Wit, Wijsheid in emotie. Over de mandala van de vijf boeddha's. Utrecht, 2013

Chögyam Trungpa, Je gezonde kern. Een boeddhistische benadering van psychologie. Utrecht, heruitgave 2011

Meer informatie en bestellen via: https://www.uitgeverijtenhave.nl/

Stern

Stern

 

 

 

 

Het huwelijk van Hugo Stern is vastgelopen, evenals zijn werk waar hij met vervroegd pensioen moet. Als ook zijn enige – geadopteerde – zoon zich van hem afkeert, belandt hij in een psychisch vacuüm waar niets of niemand meer in- of uitkomt. Thomas Heerma van Voss beschrijft in zijn nieuwste boek 'Stern' de beklemmende binnenwereld van een man op middelbare leeftijd. Hij doet dit zo echt en meeslepend dat ik aan het boek gekluisterd zat.

 

Evenals zijn debuut 'De Allestafel' is ook 'Stern' briljant geschreven fictie. Merkwaardige gedachtengangen en psychische kronkels worden door de subtiele, ook wel humoristische beschrijvingen in het verhaal heel geloofwaardig. En zo ontstaan beelden van personages die je ondanks jezelf meent te begrijpen. Door de wonderlijke loop die het verhaal vervolgens neemt blijf je als lezer(es) achter met een gevoel van onbehagen. Niets is in deze verhalen vanzelfsprekend en dat maakt ze mooi. Omdat het een uiterst kwetsbare realiteit zichtbaar maakt.

De broers Thomas en Daan Heerma van Voss ('De vergeting') publiceren de laatste jaren volop. Van hun vader, Arend Jan Heerma van Voss, verscheen vorig jaar het boek 'Dokie' zie onderop deze pagina. Van Dokie verschijnt binnenkort een tweede – goedkope – druk bij Uitgeverij Van Oorschot.

 

Thomas Heerma van Voss, Stern. Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam, 2013

Meditatief hardlopen

Meditatief hardlopen






'Vaak schieten we vanaf het moment dat we wakker worden al in de stress. Je wekker is geen al te best alternatief voor de zon die rustig opkomt. E-mail, sms, computer en televisie kunnen erg uitputtend zijn'...zo begint Running Buddha.


Ik mocht de vertaling van dit boek redigeren en heb - hoewel ik geen marathonloper ben - in mijn dagelijks bewegen veel profijt van de inzichten die ik eruit opdeed. Het boek verschijnt binnenkort in de Nederlandse vertaling. Ervaren marathonloper en boeddhistisch lama Sakyong Mipham beschrijft erin hoe je meditatieprincipes kunt combineren met hardlopen. 


Beweging is goed voor het lichaam en aandacht is goed voor de geest. Hardlopen en mediteren vormen dan ook een ideale combinatie. Running Buddha helpt je deze twee met elkaar te verbinden, wat je innerlijke stilte en intens geluk oplevert – de bekende runner’s high.

Met aandacht voor je adem, je lichaamshouding, gedachten en gevoelens train je lichaam en geest tegelijkertijd, en ga  je er mindful (met aandacht en aanwezigheid) mee om. Hardlopen, maar ook wandelen en elke andere sport wordt zo een ontspannen en plezierige bezigheid, en bezorgt je een natuurlijke harmonie, balans en gezondheid.


De vertaling is zojuist bij Ten Have verschenen, zie ook:

https://www.uitgeverijtenhave.nl/artikelen/nieuws_running_buddha_sakyong_mipham/

  

Sakyong Mipham is geestelijk leider van Shambhala, een wereldwijd netwerk van boeddhistische meditatie- en retraitecentra. Ook is hij marathonloper. Zojuist kwam in Amerika zijn nieuwe boek 'The Shambhala principle uit, zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=i7iRQd-ytzc

Angst overwinnen

Angst overwinnen

'Je angsten onder ogen zien en overwinnen is een van de moeilijkste dingen die er zijn, maar er is een psychologisch 'tegengif': moed,' meldt de achterflap van dit goed vertaalde en mooi vormgegeven boekje, in een handzame hardcover uitgave.

 

De Amerikaanse psychiater Gordon Livingston noteert in een directe, persoonlijke stijl, dertig waardevolle inzichten over angst en moed. Veel wetenschap over de omgang met emoties, vind je in het boekje. Bijvoorbeeld: de kern van woede is verdriet. En hoe ga je daarmee om? 

In het laatste hoofdstuk 'de zoektocht naar moed is een reis naar binnen', vertelt de auteur over zijn terugkeer als veteraan naar Vietnam en alle gevoelens dat dit met zich meebracht. In het voorwoord legt hij een directe verbinding tussen de oorlogen die Amerika voert en de onbewuste angsten die de hele cultuur doordringen. 'Het accepteren van de stervelijkheid wordt vooral op middelbare leeftijd problematisch. (…) Waar zijn we bang voor en wat kunnen we ertegen doen?'

zie verder:

https://bit.ly/14mD4vD

PAAZ

PAAZ

 

3/1/2013

 

De opname-psychiatrie is doorgaans geen vrolijk onderwerp, maar dit boek kreeg ik toevallig als Sinterklaascadeau, dus toch maar even doorkijken. Even? Ik ben totaal verkocht en raak meegesleept in dit práchtig geschreven verhaal over en van een psychiatrische opname-afdeling in een algemeen ziekenhuis (Paaz).

 

De schrijfster, Myrthe van der Meer (een pseudoniem), heeft als kind zoveel geweld en ontkenning daarvan  meegemaakt dat ze haar gevoel heeft uitschakeld en haar enige antwoord hierop is: dood willen. Maar mede dankzij dit vermogen schreef ze een heel mooi boek, waarin haar echte gevoeligheid je als lezer midden in je hart raakt.

Ik zocht haar even op bij Brands boekenrubriek op tv. Interviewer, noch schrijfster snapten precies wat er met haar aan de hand was. De onverbiddelijke eenzaamheid stond hier in de spotlights. Dankjewel Myrthe en veel sterkte bij je verdere zoektocht, hou me op de hoogte!

 

Dokie

Dokie

Op pagina 49 van dit kersverse boek van Arend Jan Heerma van Voss hou ik het niet meer droog. Ik las het tot hiertoe achter mekaar door en met rode oortjes. Onvermijdelijk dringen zich nu de beelden van mijn eigen familierelaties op en de drama's die zich daar afspeelden.

 

Hoe komt het dat dit boek mij zo pakt? Het woord melancholiek komt bij me op. En 'geserreerd': bondig, compact van stijl. 'Melancholiek geserreerd' dus, een stijlcombinatie die ik nog niet eerder zo ben tegengekomen. Morgen verder lezen.

'Dokie Een familiebericht', lees dat boek!

Meer via:

https://www.vanoorschot.nl/

Liefde op internet

Liefde op internet

Kun je liefde afdwingen? En hoe flirt je op Facebook en Twitter. Wat kun je leren van foute mannen (en vrouwen)?


Dit boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse liefde. De auteurs zijn doorgewinterde online-datingexperts, eigenaar van een grote datingssite, consultant en publicist.

Behalve over de liefde, schrijft psycholoog en relatie-specialist Marcelino Lopez, mede-auteur van het boek, ook over andere moderne thema's op zijn interessante site psychologisch.nu

 

Een citaat:

(...)'Internet verstoort niet alleen het contact, er zijn aanwijzingen dat het een beetje contactgestoord kan maken. Het schijnt dat naarmate mensen meer achter een computer werken ze ietwat ongevoeliger en egoïstischer worden in hun dagelijkse communicatie. Hoe dat precies werkt weten onderzoekers niet, maar hersenscans laten verminderde activiteit zien in hersengebieden die we gebruiken om andere mensen te lezen. Ons inlevingsvermogen kan wat afstompen.' (...)

lees verder op:

 

https://www.psychologisch.nu/Verstoort%20internet%20persoonlijk%20contact%3F

J. Kornfield (2009). Het wijze hart. Het universele karakter van de boeddhistische psychologie. Deventer: Ankh-Hermes BV, 379 p., € 39,50.

 

Handboek over boeddhistische (mindfulness) kennis en technieken. Geschreven voor GGZprofessionals en andere geïnteresseerden in mindfulness en psychotherapie. Met flinke literatuurlijst en register.

(...)

Fragment uit de rubriek Signalementen, die ik vijf jaar maakte, tot-ie helaas werd opgeheven eind 2010. Voor een column van mijn hand in dit vakblad, zie: 

https://www.trimbos.nl/nieuws/maandblad-geestelijke-volksgezondheid/redactie-en-contact/oudredacteuren/petra-hunsche