Pasen in oorlogstijd

De stiltekring voor vrede, een initiatief van Stop de Oorlog Amsterdam, al een paar jaar elke maandag van 18 tot 19 uur op het Museumplein.
De stiltekring voor vrede, een initiatief van Stop de Oorlog Amsterdam, al een paar jaar elke maandag van 18 tot 19 uur op het Museumplein.
30-03-2024 14:01

 

 

Zoals de Oekraïense pacifist Yuriï Sheliazhenko zegt: 'mensen hebben het recht om naar vrede te streven. De vredesbeweging is deel van de menselijke natuur en begint met luisteren naar de stem van het geweten'. Sheliazhenko hangt wegens zijn activisme een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd, maar blijft zich uitspreken voor vredesonderhandelingen.

 

Ook de Palestijnse vlogger Nuseir Yassin, bij miljoenen volgers bekend als Nas Daily, roept op tot vrede. Hij richtte zich tot de ‘velen die ‘s nachts in hun bed het internet op gaan.' En vertelde dat hij door zijn opstelling veel opdrachten verloren is en haat op zich afkrijgt. 'Evenals jullie voel ik de angst en de eenzaamheid, maar moedig zijn betekent: de angst doorvoelen en je blijven uitspreken. Dan zal ‘op de lange termijn de vrede winnen,’ belooft Nas Daily. Zie verder:

Palestijnse vlogger

 

Meer dan ooit teisteren verschrikkelijke beelden van de oorlogen in Gaza, Oekraïne en Congo ons bewustzijn. Hier ter lande speelt zich een politieke klucht af, waar het rechtspopulisme garen bij spint. De vredesbeweging is verdeeld. Ook hier proberen rechtspopulisten het voortouw te nemen in demonstraties met witte vlaggen. Opgeroepen via media als De Andere Krant en Café Weltschmerz die vanaf hun ontstaan het gedachtengoed van Baudet en Wilders onderbouwen door complottheoriën te voeden evenals de begrijpelijke volkswoede tegen de links liberale gevestigde orde.

 

Ondertussen gaat het dagelijks leven door. Ik stuur mijn boeken over de cliëntenbeweging naar een nieuwe vriendin in Paramaribo en bereid me voor op mijn volgende discipline: het schrijven van verhalen. Ik ga de sociale geschiedenis van Amsterdam bezingen. Mijn geliefde hoofdstad gold vanaf de jaren ’60 als lichtend voorbeeld van vrijheid, tolerantie en verlicht samenleven. In het hart van deze veelbelovende samenleving groeide ik op.

Als stadsverslaggever volgde ik de wording van onze multiculturele samenleving vanaf de jaren '80 op de voet. Ik 'diende' daarbij de stad ruim veertig jaar en schreef kilometers tekst voor dagbladen, stadsbladen en op het laatst onze onvolprezen straatkrant Z!. Daarbij droeg ik ook persoonlijk mijn steentje bij, samen met mijn Amsterdamse vrienden. Hier zingen nog de nodige verhalen van rond, ze hangen in de lucht en willen geoogst worden. Kortom luitjes, jullie horen nog van mij!

 

Betrouwbare informatie over de vredesbeweging is te verkrijgen via:

https://www.stopdeoorlogamsterdam.nl/ 

en meer algemeen:

https://www.vredesmagazine.nl/index.php

 

reacties  0 reacties reageren
« vorige volgende »